DE LAKENKILLERS

Gepubliceerd door admin op

Het is niet leuk om er over te schrijven, maar de praktijk vraagt om uitspraken. Veel biljartliefhebbers hebben na jaren de keu weer ter hand genomen. Het werken is gedaan en de vrije uren lonken. De tijd van genieten is aangebroken. Wat zullen wij gaan doen is dikwijls de vraag. Er zijn mogelijkheden te over. Bridgen. golfen, bowlen, tennissen, biljarten, jeu de boules enz. enz.. Voor fysieke fitheid hebben we een uurtje sportschool of zwembad ingelast.

Alles loopt lekker en een paar keer per week kan de keu ter hand genomen worden. Het is soms wel veertig jaren geleden, dat de laatste tien van rood gewonnen werd. Even de kat uit de boom kijken is er niet bij. Ze weten alles nog precies. Flink hard doorhalen en uitzwaaien, dat is het stootdevies, vlak langs de lampen.

Ja, de tafels lopen wat sneller dan vroeger en de ballen zijn leuk gekleurd. Krijten doe je uit de losse pols, naast of boven de tafel maakt natuurlijk niks uit. Schoonmaken en zuinig met de spullen omgaan is er tegenwoordig niet meer bij. Daar zijn anderen voor. Daar zijn de vrijwilligers voor. Onze tijd zit er op.

Ze komen om te kletsen, te bluffen en sterke verhalen vertellen. Vroeger schenen ze beter te hebben kunnen spelen. Het oude niveau moet alleen nog even opgehaald worden. Flink hard stoten, veel bijgeluiden en mis-excuses inbouwen doen het goed. Het gaat even wat minder, maar harder stoten compenseert de tijdelijke missers. Als er iets mis gaat met het laken, door halen met krijt, of beschadigd laken, dan ligt dat natuurlijk aan anderen. Zij zijn altijd zeer voorzichtig, als het gaat om slingerbiljarten.

Dagelijks moeten ze er op gewezen worden, dat het niet gewenst is, om aan de biljarttafel een horloge te dragen. De horlogeschakels en pennetjes kunnen flinke schade aan een strak gespannen laken opleveren. Ook een horloge aan de achterhand, ingebracht als draagexcuus, kan flink schade opleveren. Door de horlogeschakels kunnen, op de kei harde bandhouten lijsten, krassen verschijnen. Een aantal lampen heeft de klappen met de uitzwaaiende keus niet schadevrij doorstaan. Een dader is nooit te vinden. Minder prettig zijn de vetafdrukken, na het genieten van snacks, vergezeld van het vet van pinda’s etc. daar is veel schoonmaakwerk voor nodig, om een tafel netjes en bespeelbaar te houden. Ook vochtdruppels zijn regelmatig terug te vinden, als opgedroogde vlek. We maken van alles mee. De daders liggen op het kerkhof.

Veel biljarters zijn totaal onbekend met het gebruik om het krijtje op de rug weg te leggen, op de houten bandrand of een tafeltje, naast het biljart. Het is noodzakelijk om de bandranden, met sop en schoonmaakazijn vuil en vetvrij te houden. Menig biljartband neemt af in afslagkwaliteit van de banden, door de ophoping van vet, vuil en zout, van vuile vingers en handen. Als de ballen niet regelmatig worden gereinigd, dan neemt de rolkwaliteit van de tafel nog sneller af, De biljartsport biedt heel veel mensen urenlang plezier, als het goed gaat. Het zou veel leuker kunnen worden, als herintreders zichzelf minder onderschatten, Een paar lesjes, om het goede gevoel en inzicht weer tot zich te nemen, zou te prijzen zijn. In veel sportdisciplines kom je echt niet aan de bak, als je geen beginnerscursus hebt gevolgd. Daarbij moet je denken aan b.v. schaatsen, bridgen, schaken en golfen.

Wij gebruiken duur spelmateriaal. Een compleet kwaliteitsbiljart komt op 7000 euro. Dan spreken wij nog niet van alle toebehoren. Gelukkig constateren we, door vasthoudendheid en voortdurende aandacht, dat het langzaamaan beter gaat.

Bescherm de mooie biljartsport.

Deze column is een algemeen bericht en geldt voor elke biljartvereniging en niet in het bijzonder de biljartverenigingen De Brouwerij en ’t Westeinde.

Categorieën: Algemeen